lletras

***Bloc adherit al Centre d'Estudis Lillet (CEL)***

La font de l'Amistat

Emplaçada als afores de la vila, a peu de la carretera B-402, per sota del barri de la Plana.
Si sortim per la carretera B-402 en direcció a Guardiola de Berguedà, al cap d'uns 200 metres després d'haver deixat les últimes cases enrere, trobarem la font a mà dreta.


El conjunt queda en una terrassa enlairada metre i mig per sobre de la carretera, delimitada per un robust mur de pedra que reté les terres i per un muret de pedra que ens protegeix de la carretera, flanquejat per dues escales que ens hi atansen.

La font queda aixoplugada dins el mur de pedra, com si d'una balma es tractés. L'aigua raja per un broc de pedra i cau a una pica semicircular que descansa directament al terra que està empedrat.

A banda i banda de la font arrenquen dos bancs correguts, d'obra arrebossada amb guarniments, que ressegueixen el mur, el qual els hi fa de respatller. Dos bonics fanals enllumenen la font a la nit.

Damunt del brollador hi tenim un cartell de fusta amb el nom de la font gravat, del mateix estil que d'altres que trobarem en un bon nombre de fonts del municipi. Són cartells ben treballats, amb les vores decorades i amb algun dibuix que fa referència a la pròpia font o a algun element proper. En aquest cas hi tenim representada la pròpia font.

A l'esquerra de la font disposem d'un replà amb una taula de fusta i els seus corresponents bancs per seure, tot a l'ombra d'un avet i a recer del gran mur.

Si visitem la font a la primavera o a l'estiu, podrem admirar les garlandes florides que li pengen del mur. De ben segur que harmonitzen encara més l'espai.


Està situada a l'entrada del poble, arribant des de Guardiola, al costat esquerra, en concret davant la fàbrica de Cal Costa, i a peu de carretera.
La font està ubicada en una zona en desnivell, en un antic marge, d'aquí que hi hagi un potent mur que reforça i aguanta el terreny natural, en aquest hi ha una part rebaixada, a mode de balmat, on hi ha la font pròpiament, amb un brollador, i bancs d'obra a cada costat; per sobre està ornamentada amb un arc rebaixat i la continuïtat del mur fet amb grans còdols de riu.
No coneixem quan es va construir aquesta font, pel que comenta la gent gran de La Pobla de Lillet, és un brollador que deu fer molts anys que existeix, hi ha qui diu però, que potser es va trobar la deu en fer les obres de la carretera de Guardiola a La Pobla de Lillet a principis dels anys deu del segle XX.
La feixa contigua a la font, o sigui l'espai adequat amb taula i bancs i enjardinada, junt amb la feixa que hi ha per sobre, entre la font i el camí, consten cedides (al 1982), amb la condició de l'ús com a zona enjardinada adscrita a la font.
Al costat oest d'aquest l'espai enjardinat s'inicia un camí, és un camí amb desnivell format per una rampa esglaonada, al costat de la muntanya hi ha un mur alt de contenció del marge fet amb pedres desbastades, i pel costat oposat un muret baix i més senzill, a mode de barana de poca alçada. Aquest camí connecta l'extrem oest del poble en la seva part baixa, o sigui a redós del riu, amb el barri de la Plana.
Diari Lillet - 5 de juny de 1960.



 Quatre versions de la mateixa imatge (1)
  Quatre versions de la mateixa imatge (2)
 Quatre versions de la mateixa imatge (3)
 Quatre versions de la mateixa imatge (4)
Any 1944.
Novembre de 1982.
Any 1985.
Principis dels anys 90.
Anys 90.





Any 2017.
Any 2017.
Any 2021.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Deixa el teu comentari