lletras

***Bloc adherit al Centre d'Estudis Lillet (CEL)***

Fonda Cerdanya

 Diferents investigacions han permès esbrinar que Cal Cerdà es remunta al S. XVIII quan en el mateix lloc s’hi construí un habitacle per allotjar els habitants que buscaven els indrets més propicis per l’agricultura i guardats de riuades.
La primera data de l’arxiu consultat és del 1830 on s’especifica el nom d’aquest edifici ja documentat en un altre registre. Aquest edifici l’adquirí la família Ferrer i començà el llinatge de personatges il·lustres com Ramon Ferrer (o Pare Ramon) de Cal cerdà, nascut durant la III Guerra Carlina que marxà a Amèrica on va fer fortuna i tornà a La Pobla de Lillet per impulsar les escoles encara vigents avui en dia.
La família fou una de les pioneres de la indústria del teixit. Cap a l’any 1965 La Pobla tenia 112 telers i era el tercer nucli tèxtil del Principat, després de Castellterçol i Moià. La fàbrica de teixits Bonaventura Costa i Mallol es posà en marxa l’any 1867 i fou aquesta propietat del germà na Ignàsia Costa i Mallol casada amb el Sr. Ferrer de Cal Cerdà. Amb els guanys provinents del tèxtil es va condicionar Cal Cerdà per fer-ne una casa benestant que acollia hostes.
La primera data de l’arxiu municipal ens porta al 1899 on consta com a mesón a nom de Jaume Bonfill Saus. Posteriorment Antoni Puigbò la inscrigué com a parador o mesón i l’any 1917 Antoníno Rotllan Cabanes li donà el nom actual, Fonda Cerdanya, va arranjar una botiga de gra i amplià les caballerisses.
La seva filla, Maria Rotllan Casals, la regentà fins que es va jubilar el 1982 i des d’aleshores va passar a regentar-la la seva filla Josefa Malaret Rotllan.
La Fonda Cerdanya ha viscut en primera persona la història de la comarca, lloc de pas de carlins, refugiats de la guerra civil, pastors i viatgers.







La Fonda Cerdanya als anys 50, amb el cotxe de linia del "Ton Gravat", un camiò de carbò,i el jeep de l'Asland.


Diari Lillet - Agost de 1964. 












Any 1922.



Any 1960.
















 El menjador guarnit amb motiu de la Primera Comunió de la Pepita Malaret, filla dels amos. Any 1957.
Les escales d'acces ben guarnides amb motiu de la Primera Comunió de la Pepita Malaret, filla dels amos. Any 1957.
 Les escales d'acces ben guarnides amb motiu de la Primera Comunió de la Pepita Malaret, filla dels amos. Any 1957.

Bar i Recepció.

Any 2017.

Targetes



  









Sobre de sabó
Sobre de sucre

Celebració del Centenari - 1999

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Deixa el teu comentari